Friday 22 January 2016

Mysterieuze aanval Reuzenkikker baart opzien in DRC Congo


Mysterieuze aanval Reuzenkikker baart opzien in  DRC Congo  .

Mysterious attack Giant Frog  sensation in  DRC Congo .


Sinds het ontdekken van de megakikker Conraua Goliath voorkomend langs oevers van snelstromende rivieren en delta´s van Gabon,Zuid-Kameroen was de Goliathkikker een van de meest opvallende  zoologische ontdekkingen van de 20e eeuw . Zijn exponentiële afmetingen en prestaties waren boven de stoutste verwachtingen en t rijk der herpetologen en zoölogen stond op zijn kop . Studies naar deze Superkikker een echte Rana ,liet voorzichtig zijn afmetingen en leefwijze doorschemeren . Verscheidene exemplaren uit de 60 ér en 70 ér jaren verzameld maten tussen de 75 ,78 en 110 cm lang ,met poten uitgestrekt  het gewicht variereerde van 2500 gram tot ruim 3300 gram . Uit latere vondsten bleek dat de Goliathkikvors meer dan 11 pond haalt (± 5 kg) op de weegschaal zet ...
In de uitgestrekte regenwouden en moeraslanden van de DRC Congo ,( ruim 5.200.000 km2) en omgeving is echter sprake van een kikker met monsterlijke proporties die de Goliathkikker miss zou doen verbleken . Tot nu toe heeft de Goliathkikker de titel grootste der Anura ,de Staartlozen , zal deze geweldenaar die zo´n 10 meter ver springt en ratten verslinden kan zijn titel moeten prijsgeven aan een nieuwe Kikkerkoning  ? ...


De 20 e eeuw heeft wat dat betreft een zeer imposant aantal bijzondere zoologische ontdekkingen aan het licht gebracht ,inclusief deze meer dan indrukwekkende Goliathkikker . De Goliath kan een zgn. svl (snout to vent length) behalen van zo´n 32 tot 40 cm ,waar we dan net een kikker in een 15 liter emmer zouden kunnen proppen . De fors gebouwde moerasreus met een dijbeenomvang van zo´n 23 - 28 cm zal zijn majesteuze achterpoten in feite niet eens op de bodem van de emmer kunnen plaatsnemen . Een Keniase dierentuin kweekte met de soort en bracht een factsheet uit ,op de factsheet zijn gegevens uit vangsten en metingen genoteerd en kunnen nauwkeurig nog grotere exemplaren overlegd in gevangenschap ,gegevens uit deze Zoo spraken van exemplaren van ruim 6,5 a 7 kilo zwaar,15 pond. Wat voor dieren in gevangenschap wellicht eerder haalbaar is door de mate van vervetting die   optreedt.




De Goliathkikker is een feit al sinds deze op de kaart staat ,helaas een zeldzame soort in Kameroen en Gabon en word t dier nog relatief bedreigd door de visserij en  illegale bushmeattrade ,alhoewel zijn er steeds meer vissersdorpen die zich aansloten met een meetnetwerk regionaal en worden gevangen dieren in netten gemeten en weer vrij gelaten .
Hoe dan ook in DRC Congo zijn er beschrijvingen gedaan van encounters met enorme kikkers in de 40´er jaren waarvan de meest native of ranger nog van op zijn kop stond . Een opgetekend relaas dat in een artikel verwerkt is door Arthur Loverigde die in de 40 ´er jaren veldwerk verrichte in het Congo-basin  beschrijft een zeer grote kikker die een inheemse volwassen man aanviel en beet in zijn onderbeen . Op zich staat het het bijzondere feit ,een aanvallende kikker niet op zich , meldingen uit Mozambique en Zuidelijk Afrika zijn vergelijkbaar waar het ging om exemplaren van Pixycephalus adspersus regelmatig ,deze kikker toont zich erg weerbaar en kan flink van zich afbijten . Echter de P. Adspersus komt in t geheel niet voor in de Centraal Afrikaanse regio en vraagt men zich af waar men mee te maken heeft .


 Aanval van de Reuzenkikker, Niangara district, DRC Congo 


We schrijven 31 december 1945 ,het artikel geschreven door de herpetoloog Arthur Loveridge,(Harvard Uv) werd gepubliceerd in het Zoologisch bulletin Copeia, waar de opvallende aanval van de mysterieuze reuzenkikker in werd beschreven .

Het beschrijft een duidelijk gedocumenteerde aanval op een Askari (inheemse veiligheids-unit) uit Tapili,Niangara ,Noordelijke regio in vml Belgisch Kongo, (Nu DRC Congo) . Loverigde kreeg deze informatie onder ogen vanwege het op de hoogte gebrachte t beheershoofd  C. Caseleyr van het Niangara territorium .
De Askari kwam naar Caseleyr en informeerde deze rondom het opmerkelijke incident . De man was op surveillance langs een oppervlakte water in de avond . Terwijl hij daar liep voelde hij plots een hevige pijn in zijn been .. Na wat rondkijken of waar dit vandaan kwam, stond hij ineens oog in oog met een reusachtige kikker ,wat hem verbaasde . De enorme kikker had hem kennelijk op t oog gehad en verdedigde zijn territorium . Hij vond t echter nodig om het dier te vangen en te doden met een knuppel. Hij bracht als bewijs het dier mee naar het kantoor van Caselyer ,en om te tonen of wat hij weet van deze mysterieuze reuzenkikker . Caselyer kreeg de agent onder ogen en meteen viel de enorme kikker op onder zijn arm , hij vroeg naar jodium om te ontsmetten terwijl hij vertelde van de aanval . Ondanks de donkere avond kon hij vlot de kikker onschadelijk maken en zo t lichaam verzamelen . De agent was goed op de hoogte van de aanwezige locale herpetofauna maar had deze grote kikvors nog nooit eerder aanschouwd, nog was er eerder een incident met aanvallende kikkers .
 Mr . Caseleyr  keek naar t been van de man en zag duidelijk 2 punten waar t been flink schade ondervond . Het had veel weg van een beet van een grote hond . Het been zwelde behoorlijk op en was er aantal dagen behoorlijk ziek van alvorens de zwelling afnam.
De dode kikker werd onderzocht en bij het openen van de mondholte werden er 2 vergrote snijtanden gevonden in de bovenkaak net als de snijtanden van een herdershond of dergelijke ,maar dan kleiner. In de onderkaak zaten 2 vergelijkbare slagtanden ,de tong werd beschreven als van een slang  . De kikker zijn lichaam was grijsgroen met een grote oranje vlek op de borst en buikzone .  Het was een zeer groot amfibie, breed en fors gebouwd en redelijk vet in postuur .De tongpositie toonde dat het geen pad was en de opvallende dentitie kon Rana occipitalis uitsluiten .De algemene Stierkikker uit de Niangara regio . Franz Werner,zooloog verwees naar de mogelijkheid van de aanwezigheid van de uit Zuidelijk Afrika bekende Rana adspersa ( Pixycephalus .spp) . Deze soort heeft een behoorlijk aantal tanden in de bovenkaak en een paar enorm grote tanden met uitsparing aan de voorkant van de onderkaak...

Exemplaren van P. adspersus 160 mm svl uit Dordrecht (de Kaap, Zuid-Afrika) hadden benige uitgestulpte tanden van 8 mm hoog iets verder dan 10mm een volgende set tanden ertussen . Verder word de Pixycephalus edulis genoemd die een stuk Noordelijker voorkomt vanaf Mozambique tot Somaliland . Er werd eerder gesuggereerd dat de Noord-Congolese reuzenkikker misschien naar P. edulis is te beschrijven eerder dan  Bufo soorten van Senegambia regio . Mogelijkerwijs word P. Edulis even groot als de forse P. adspersa die tot 25 cm svl aanneemt .maar Edulis vrouwtjes locaal gemeten waren zo´n 145 mm svl . lang   en met wat kleinere maar scherpe hoektanden van zo´n 4,5 mm hoog en 10 mm apart ,maar wel degelijk capabel tot het toebrengen van een ernstige beet . 
De identiteit van de Congolese Reus moet hier in twijfel worden gebracht en kan eigelijk niet toegeschreven worden aan de bekende voorgenoemde soorten bekend van de regio . Het markante verschijnsel van een uitermate grote kikker met canine achtige hoektanden in de bovenkaak is  bijzonder ook omdat dat in deze regio nooit eerder is gedocumenteerd . Caseleyr beschreeft slechts de 2 puncties op Askari´s been, de overige drukpuncties zijn waarschijnlijk niet of slecht zichtbaar geweest . Met t oog op de nauwkeurige rapportage en het overleggen van de reuzenkikker waar de identiteit nochtans onbekend is word door Loveridge gesteld dat er waarschijnlijk nog een aantal grote Anura soorten moeten worden ontdekt in de Niangara regio in het immense Congo-basin . 



Cryptische Reuzenkikkers en gebieden met potentie voor ontwikkeling van Superkikkers 


Cryptid Giant frogs and capable regions for evolutionary  development of Superfrogs .

In the past decennia a few great tropical regions has been under attention of sightings of truly Giant frogs or Anurans which under the circumstances and the intensity of the accounts had to be taken reliable . Research for the past decennia had showed pretty many new discoveries from smaller to gigantic frogs in  South-east Asia , Oceanic region and the Amazon as well as the  Andesregion . At least a dozen giant frogs  are known from different regions with greater capabilities and survivablility in it´s biotope than you would think  off .
The famous Giant frog of the Andes is talked about by native inhabitants ,which tell of a great whitish giant frog who is seen rather regularly on damp nights and evenings ,this sighting is said to become lucky for those who saw it ... Not any scientific article i´ve seen on this Andes Giant ,in the Upper Amazone there´s spoken of Giant frogs living in Venezuela who can eat and overcome great mammalian prey and even scavenge on carrion that´s is left of wildlife kills .
Stories in several Caribbean Isles in both the south and central region puzzeld of what we´re dealing with , a very large frog from the Salomon Isles and the Cooks,would be even dangerous for small dogs and cats ,so the story tells . A giant cryptid frog from Papua Neg Guinee listens to the name of Carn-Pnay ,this must be a magnificent Anuran who is said to be bigger even than the Gabon Goliath frog .


 
The Carn-Pnay or Agak is said to be a giant forest-dwelling frog who lives in the deep swamps forest of the lower rainforest of  the Papua-New Guinean highlands   . The  native Papua´s call it the ´´Agak´´ and have certain stories of several encounters with gigantic frogs who are able to devour pretty large prey like forest rats,marsupials and lobsters . This incredible animal within its surroundings sounds perfect habitat developed for a megafrog to exist if looked at the possibilities of such a great unspoiled pristine tropical wetland area .

De Carn-Pnay of Agak word overgeleverd als een reusachtige woudkikker die in dalen van de diepe moerassen bewoont van de regenwouden van t Papoea-Nieuw-Guineese Hoogland. De inheemse Papua´s noemen de kikker ´´Agak´´ en bestaan verhalen van  ontmoetingen met gigantische kikkers die forse prooien kunnen verslinden  zoals bosratten, buideldieren en kreeften. Dit ongelooflijke dier binnen zijn omgeving geluiden perfect habitat ontwikkeld voor een megafrog te bestaan als gekeken naar de mogelijkheden van een dergelijk uitgestrekt ongerept  tropische wetland gebied.

Darren Naish een zooloog en paleontoloog onderzoekt en schrijft royaal over dergelijke fenomenen en bijzondere ontdekkingen en of nog niet eerder bekend gemaakte vondsten van uitzonderlijke gewervelden . Hij heeft een voorkeur alsook velen van ons voor herpetologische artifacts zoals de Tatzelworm de Buru, de Naga en dit keer dus de Carn-Pnay en andere monsterlijk grote varanen en of vergelijkbaar . de volgende pagina gaan we dieper in nog meer reuzenkikkers en salamanders en de mogelijkheden van hun bestaan op fysiologische en ecologische voorwaarden .

 A true giant Goliath frog (Conraua goliath) in the hands of a 12 year old native boy Gabon,Central Africa .This frog is hard to handle is not impossible, full grown .





 Sources ;

A new Species  of Platymantis (Anura: Ranidae) from Quaternary deposits on Viti Levu, Fiji ,
Trevor Worthy ,nov,2003  Paleontology : Volume 44 issue 4 , pages 665 - 680 


Arthur Loveridge, African native attacked by a frog .  Museum of Comparative Zoology, Cambridge, Massachusetts.   American Society of Ichthyologists and Herpetologists 
Copeia, 1945(4): 232.
 

Bernard Heuvelmans , On the track of Unknown Animals , 2003 , Marseille France 

Karl P. Shuker , The Beasts that hide from man, 2008, Cryptozoology database . CFZ London ,Centre Fortean Zoology ,
 
 
 

 

  





 

No comments:

Post a Comment